31 Mart 2017 Cuma

coğrafyanın bölümleri




COĞRAFYANIN BÖLÜMLERİ

Coğrafyanın bölümlerini ilk olarak şema şeklinde gözümüzde canlandıralım.




coğrafyanın bölümleri ile ilgili görsel sonucu



coğrafyanın bölümleri ile ilgili görsel sonucu


Evet , coğrafya genel ve yerel olmak üzere ikiye ayrılır. Daha sonra genel coğrafya kendi içinde iki bölüme ayrılır fiziki ve beşeri. biz bunların ilki olan genel coğrafyadan başlayalım.

  1. GENEL COGRAFYA:Fiziki beşeri ve ekonomik olayların yeryüzünün tamamında ayrı ayrı ele almaktadır. Olayların meydana geliş nedenleri ve dağılışları incelenmektedir. Gözlem ve karşılaştırma  yapılarak olaylar bir sınıflandırmaya çalışmaktadır. Genel coğrafya incelemiş olduğu konular bakımından üç veya dört bölüme ayrılmaktadır. 








⧪⧪FİZİKİ COĞRAFYA:Coğrafyanın doğal unsurlarıyla ilgilenen alanına fiziki coğrafya denir.  Fiziki coğrafya, yeryüzünde doğal ortamı oluşturan bitki, hayvan, yer şekilleri, sular, iklim toprak gibi öğeleri ve bunlar arasındaki ilişkiyi inceler. İncelediği konulara göre Fiziki Coğrafya aşağıdaki  dallarına ayrılmıştır.
Jeomorfoloji:Dünyanın yüzeyinin tarih de ve günümüzdeki şeklini alırken geçirmekte olduğu süreçleri inceleyen alandır. Jeomorfoloji de birkaç alt alana sahiptir. Bunlar; Çöl, Alüvyal gibi yer şekillerinin incelenmesini içermekle birlikte, köklerinde tektonik ve iklimsel süreçleri incelemeleri yönüyle birleşirler. Jeomorfoloji; gözlem, fiziksel deney ve jeomorfometri yani sayısal modelleme yöntemlerini kullanarak yer şekillerinin geçmişi ve dinamiğini anlayıp gelecekte olabilecek değişiklikleri öngörmeye çalışır.
Hidrografya: öncelikli olarak yeryüzünde hareket eden ve birikmiş su kütlelerinin miktar ve kalitesiyle ilgilenir. Bu yüzden; akarsular, göller buzul su kütlelerinin süreç ve dinamiklerinin araştırılmasını kapsar. Hidroloji tarihsel olarak mühendislik çalışmalarıyla önemli bir bağ kurmuştur. Bu yüzden araştırmalarında birçok sayısal yöntem geliştirmiştir. Bununla beraber sistemler yaklaşımı olan Dünya Bilimi ile de iç içedir. Hidroloji diğer alanlar gibi, kendi alanıyla etkileşimde olan yer küreleri de inceler.
Klimatoloji:Uzun bir zaman diliminde etkisini gösteren hava durumu olaylarını, bilimsel olarak inceleyen alandır. Klimatoloji hem mikro(yerel) hem de makro (küresel) iklimleri ve bunlara etkisi olan doğal ve beşeri etkenleri inceler. Alan aynı zamanda çeşitli bölgelerin iklimlerinin incelenmesi için zamana ve yere bağlı olarak çeşitli alt alanlara ayrılmıştır.
Biyocografya:türlerin coğrafi olarak dağılımı ve dinamiğini inceleyen bilim dalıdır. Biyocoğrafya, Alfred Russel Wallace çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Buna rağmen biyocoğrafya 20.'yy. öncesinde dış görünümüyle tarihsel, yaklaşımı ile tanımsal olarak görülmüştür. Bu bilimi tetikleyen ana sebep evrim, plaka tektoniği ve ada biyocoğrafyası teorisi olmuştur.






⧪BEŞERİ COĞRAFYA:İnsan ve insanın faaliyetleriyle ilgili konularla uğraşır. Nüfusun dağılışı, nüfus hareketleri, yerleşme gibi... (Nüfus, göç, yerleşme, vb. faaliyetleri inceler
.












2.YEREL COĞRAFYA:Genel coğrafyanın incelemiş olduğu tüm konular yerel coğrafyanın konuları arasında yer almaktadır. Ancak yerel coğrafya olayları incelerken bir sınır belirtmektedir ve olayları daha dar bir çerçeve de incelemektedir. Örneğin rüzgar oluşumuna neden olan faktörler genel coğrafyanın klimatoloji biliminin kapsamı içerisindedir. Ancak Türkiye'de etkili olan rüzgarlar yerel rüzgarlar yerel coğrafyanın konusuna girer.





.Nüfus Coğrafyası
  • Yerleşme Coğrafyası
  • Tarım Coğrafyası
  • Ulaşım Coğrafyası
  • Turizm Coğrafyası
  • Enerji Coğrafyası
  • Sanayi Coğrafyası
  • Sağlık Coğrafyası
  • Siyasi Coğrafya
  • Kültür Coğrafyası













  • NEDEN COĞRAFYA ÖĞRENİYORUZ?

    NEDEN COĞRAFYA ÖĞRENİYORUZ?

    İnsan ile doğal ortam arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır . Ya da fiziki (doğal) ve beşeri olayları dağılış, karşılıklı ilgi, neden ve sonuç ilişkilerine göre inceleyen bilim dalıdır.
    Yani coğrafya bizim hayatımızda çoğu yerinde karşımıza çıkabilir mesela;
    1. yer-yön bulmak
    2. haritaları yorumlayıp , haritalardan yararlanmak
    3. yaşadığı yeri,cografyayı bilmek
    4. ülkemizin pozitif yönlerini ve negatif yönlerini keşfedip bunlarla ilgili düşünceler ortaya koymak
    5. herhangi doğal afet sonrası alınması gereken tetbirler
    6. dünyanın güzelliklerini fark etmek
    gibi nedenlerden dolayı coğrafya hayatımıza katkı sağlıyor.Doğanın insana sunduğu zenginlikleri insan coğrafi bilgi eşliğinde fark eder. O zenginlikleri doğru bir şekilde öğrenmeyi coğrafi bilgi eşliğinde öğrenir.
    Yolda yürürken üstüne basıp geçtiğimiz çimenlerin bile farkına
    varır. Onlara farklı bir bakış açısı ile bakmayı öğrenir. Coğrafya öğrenen bir insan çevresine, doğaya daha farklı bakar ve kendisine verdiği özeni aynı şekilde doğaya ve çevresine vermeye başlar.
    Doğa bir ayna misalidir. İnsanoğlu doğaya nasıl davranırsa doğa da karşılığını aynı şekilde insana verir. İnsanoğlu elindeki coğrafi bilgileri yanlış yönde kullanırsa doğa intikamını er ya da geç alacaktır. Bir örnek verecek olursak; insanoğlu dere yataklarına ev yapar. Başta bir sorun yaşanmasa da zaman birçok sorunu beraberinde getirmektedir.  Evlerin yıkılması veya sular altında kalması gibi.
    İnsanların daha fazla alana ihtiyaç duymasından dolayı denizleri doldurması sonucunda doğal denge bozulur. Ancak doğa kendi düzenine göre hareket edeceği için er yada geç insanoğlu zararlı çıkacaktır. Bunlara deniz taşmalarını,tsunamileri örnek verebiliriz. Bunun için coğrafi bilgiyi doğru yönde kullanmak gerekmektedir.



    Peki Türkiyedeki coğrafya sistemi nasıl? Tabiki de sınava yönelik belki de çoğu kişi burnunun dibindeki coğrafyanın güzelliğinden farkında bile değil. Oysaki coğrafya eğitimi veya öğretimi bi nebzede olsa değiştirilebilir.














    Kısa özgeçmişim

    Merhaba,

    Ben raziye EFE. Manisa/Alaşehir'de doğdum büyüdüm. İlkokulumu ve orta okulumu Yeşilyurt kasabasında okudum . Lisemi ilk iki yılını (9. ve 10. sınıfı) Banaz Şehit Sadık Kozak Anadolu Ögretmen lisesinde okudum. Burada kendimi voleybol konusunda geliştirmeye çalıştım . Elimden geldiği kadar etkin olmaya çalıştım. Daha sonra aile özlemi,memleket özlemi ile okul degiştirdım.
    lise eğitimimi (11. ve 12. sınıfları) Sarigöl Hayriye Ertürk Anadolu Ögretmen lisesinde bitirdim.Şu anda Muğla Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği okuyorum...

    8 Mart 2017 Çarşamba

    PROJEKSİYON YÖNTEMLERİ

    projeksiyon yöntemleri ile ilgili görsel sonucu


    PROJEKSİYON   YÖNTEMLERİ

    1 – SİLİNDİRİK  PROJEKSİYON : Bir  kürenin  çevresine  silindir  şeklinde  bir  kağıt  sarılmasıyla  oluşturulur. Ekvator  çevresinde   bozulma   az   iken , kutuplara  gidildikçe  bozulmalar  artar. Çoğunlukla   kara   ve   deniz   ulaşımında  kullanılan  haritaların  çiziminde  bu  yöntem  kullanılır. Silindirik  projeksiyonla  çizilen  haritalarda  kutuplara  yakın  bölgeler  olduğundan  daha  büyük  görünür. Örneğin ; Güney  Amerika’nın  sekizde  biri  kadar  olan  Grönland , Güney  Amerika’dan  daha  büyük  görünür. Onun  için  kutup  noktaları  gösterilemez. Bu   yöntemde  yerşekillerinin   biçimi  bozulmazken  alanları  bozulur.     

    2 – KONİK  PROJEKSİYON :Bir  kürenin  çevresine  koni  şeklinde  bir  kağıdın  orta  enlemlere  değecek  şekilde  sarılmasıyla  oluşturulur. Bu  projeksiyon  orta enlemler  ve  çevresindeki  bölgelerin  gösterilmesinde  daha  doğru  sonuçlar  verir.  Bu  yöntemle  çizilen  haritalarda  şekillerde  bozulmalar  meydana  gelirken  alanlar  korunur.

    3 – DÜZLEM  PROJEKSİYON :Bir  düzlemin  kutup  noktasına  teğet  olarak  geçirilmesiyle  oluşturulan  bu  çizimde  kenar  uzunlukları  korunur. Bu  yöntem  daha  çok  dar  alanların  ve  büyük  ölçekli  haritaların  çiziminde  kullanılır. Bu  projeksiyon  yönteminde kutup  noktaları  merkez  alındığı  için  bozulma  en  az  kutuplarda  olur. Açılar  korunurken , şekil  ve  alanlarda  bozulmalar  meydana  gelir.


    projeksiyon yöntemleri ile ilgili görsel sonucu