COGRAFYANIN İLKELERİ
Her bilim, çalışmalarını yaparken kendine özgü metot ve ilkelere göre hareket eder. Coğrafya bilimi de doğal çevreyi ve insan ilişkilerini incelerken üç temel ilkeye göre hareket eder.Evet yine bir görsel yardımıyla başlayalım.

➤NEDENSELLİK İLKESİ:Coğrafya bilimi bazı bilimlerde olduğu gibi olayların neden ve sonuçları üzerinde durur. Bu nedenle coğrafi bir olayın anlatımında öncelikle şu soruların cevaplarının bulunması gerekir.
- Olay neden böyle olmuştur?
- Olay ne zaman böyle olmuştur?
- Ne gibi çözüm önerileri vardır?
- Bu olayın sonucunda neler ortaya çıkmıştır?
- Sorunlar karşısında çözüm önerileri neler olabilir?
- Olayı oluşturan etmenler hangileridir?
Mesela : yağmur nasıl oluşur , çığ nasıl düşer , kıta kayması sonucunda neler ortaya çıkar? ... gibi örnekler verilebilir.
➤DAGILIŞ İLKESİ: Dağılış ilkesi coğrafyayı diğer bilim dallarından ayırır. Coğrafya bir olayın sadece neden sonuç ilişkilerini araştırmaz olayların yayılış sahası sınırlarını da gösterir. Dağılımın belirlenmesi dağılım haritaları üzerinde olur. Coğrafyanın vazgeçilmez araçlarından olan haritanın ortaya çıkmasında dağılış ilkesinin etkisi vardır.
Dağılım ilkesi coğrafyanın konusunun belirlenmesi için önemlidir. Dağılımı yapılabilen her türlü olgu veya olay coğrafyanın inceleme ve araştırma konusu içindedir. Yer şekillerinin, suların, iklim tiplerinin, yer üstü ve yer altı kaynaklarının, insanların, ekonomik faaliyetlerin yeryüzündeki dağılışlarını inceler.
Mesela:yer şekillerinin, suların, iklim tiplerinin, yer üstü ve yer altı kaynaklarının, insanların, ekonomik faaliyetlerin yeryüzündeki dağılışlarını inceler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder